Tips om een geslaagde BBQ te organiseren

bbq organiseren tips

11 tips om een grote BBQ te organiseren

Laatste update: 26 april 2023

Een BBQ feest organiseren? Leuk natuurlijk, maar weet wel dat een complete en verzorgde barbecue zelf organiseren behoorlijk wat voorbereiding vergt. Om u daarmee te helpen hebben we een lijstje voor u gemaakt met enkele handige tips. Of het nou gaat om een bbq verjaardag of een bbq feestje organiseren: bij het voorbereiden van een barbecue is het ten eerste belangrijk om stil te staan bij de soort bbq en de omvang. Een bedrijfsbarbecue heeft tenslotte een andere invulling als een barbecue ter gelegenheid van een verjaardag of jubileum. Daarnaast zijn er nog veel meer tips om rekening mee te houden, bij het organiseren van een barbecue. Onderstaand elf aandachtspunten op een rij:

1. Wat voor barbecue ga je gebruiken?

Maak hier een keuze in, maar kijk ook wat je al in de tuin hebt staan. Heb je een kolenbarbecue? Weet dan dat je hier maar met een beperkt aantal gasten mee uit de voeten kan. Ook ben je wat minder flexibel. Want je hebt een probleem als de kolen zijn uitgewerkt en je nog niet al je vlees gegrild hebt. Vooral voor grotere groepen is het advies om altijd een gasbarbecue kiezen. Wil je een bbq organiseren voor 10 personen, dan zou een kolenbbq wel volstaan. Wil je een barbecue feest organiseren, maar heb je zelf geen BBQ. Dan kunnen wij je helpen!

2. Willen de gasten vlees, vis, vegetarisch of een combi?

Dat is een persoonlijk keuze, maar weet wel dat er steeds meer gasten een visje op de barbecue weten te waarderen. Elk jaar verkopen wij steeds meer vispakketten op de BBQ, al blijven vlees pakketten natuurlijk onverminderd populair. Al onze BBQ pakketten.

3. Salades, stokbrood, sausjes en smeersels

Naast het vlees en de vis, moet je ook voorzien in salades, brood, kruidenboter en natuurlijk tapenade. Naast de gebruikelijke aardappelsalades kun je ook kiezen voor een lekkere sla- of rauwkostsalade. Daar is een keur van te vinden bij de groenteman of je gaat hem lekker zelf maken. Dit is natuurlijk wel veel meer werk, wat ik persoonlijk zou afraden. Je hebt je tijd volop nodig.

4. Wat ga je erbij drinken?

Als jij je gasten gaat verwennen met een lekkere barbecue, moet je ze natuurlijk ook wat te drinken aanbieden. Ik zou het vooral simpel houden. Pak niet uit met teveel verschillende soorten bier en wijn, maar blijf bij de basis. Wat het altijd goed doet zijn vruchtensappen, al dan niet met een likeur te shaken. Wat ook lekker fris is, is gewoon kraanwater met wat mint en citroen erin. Staat ook nog een lekker fris op je tafel. Wat tegenwoordig zeker niet mag ontbreken zijn 2 dingen; ice tea en Radler. Of kies voor gemak en bestel gelijk een compleet drankenpakket.

5. Statafels of zitplaatsen?

Vooral jongere gasten willen graag staan. Ik zie bij feesten die wij totaal verzorgen, de vraag naar statafels jaarlijks toenemen. Natuurlijk willen de wat oudere gasten zeker zitten, dus zorg er wel voor dat je zitplekken hebt. Maar de helft van je gasten willen zomaar de hele avond staan, lopen, netwerken, dansen enz. Hou hier dus rekening mee wanneer je een bbq organiseert.

6. Hoe laat starten en hoe laat stoppen?

Dat is afhankelijk van je “soort” feest. Is het een bedrijfsfeest? Dan zal je waarschijnlijk direct na kantoortijd willen starten. Is het meer een verjaardag, dan komen je gasten vaak vanaf 20 uur binnen druppelen. Ontvang ze dan met een cocktail en ga daarna langzaam met de barbecue aan de gang. Al je gasten zullen thuis al gegeten hebben, dus je kunt dan gerust zo rond 21.30 uur starten.

7. Is een tent handig?

Ik zou zeker een tent plaatsen of zorgen dat je gasten altijd droog staan. Vooral met ons weer weet je het maar nooit. Verder wordt het ’s avond vaak wat klam en kouder, dus dan is een tent gewoon een zekerheidje. Pas wel op: zet je BBQ nooit in de tent waar ook je gasten verblijven, anders ruikt iedereen de volgende dag waar hij/ zij is geweest.

8. Heb ik een vergunning nodig voor het organiseren van een BBQ?

Alleen als je de party op gemeentelijke grond gaat plaatsen heb je een vergunning nodig om een bbq te organiseren. Dus ga je met burendag een tent op de parkeerplaats neer zetten en zet je de straat af, vraag dan even vergunning aan. Organiseer je de bbq op locatie, gewoon in je eigen achtertuin, dan is dat niet nodig. Houdt wel rekening met je buren, als je gasten luidruchtig worden is dat niet altijd gezellig en jij moet nog wel door met je buren.

9. Borden of wegwerpservies?

Zelf kies ik altijd voor porselein. Dit geeft je barbecue net wat meer sfeer en voorkomt irritatie door bestek dat de hele tijd afbreekt. Of een compleet gerecht dat op schoot belandt doordat het plastic bord dubbel vouwt. Wees daarom slim en huur borden en bestek. Je kunt dit vrijwel altijd vuil terug brengen. Tenslotte is dit ook beter voor het milieu.

10. Hoeveel vlees en vis heb ik nodig?

Bij het uitrekenen van de benodigde hoeveelheid eten ga ik meestal uit van de volgende hoeveelheden per persoon:

  • Qua vlees en vis in totaal 400-500 gram
  • 250 gram salades
  • Stokbrood tel ik 1 op 4 personen
  • Wat sauzen

Bij een BBQ organiseren voor 50 personen kom je dan uit op:

  • 20 tot 25kg vlees en vis
  • 12,5kg salades
  • 12 stokbroden

Bij een BBQ organiseren voor 100 personen kom je dan uit op:

  • 40 tot 50kg vlees en vis
  • 25kg salades
  • 24 stokbroden

Voorwaarde is wel dat je alles in één keer op tafel zet. Doe niet zoals ik veel zie gebeuren dat we eerst het stokbrood en salades neer zetten, het buffet openen en daarna pas het vlees op de BBQ leggen. Dan eet iedereen zich dik aan brood en salades en ga je aan het eind van de avond de nodige hamburgers, biefstukken en dergelijke invriezen omdat je zoveel over hebt gehouden.

11. Ik wil een gezonde BBQ organiseren!

Ook bij het barbecueën zijn er vaak mensen die het gezond willen houden. Gelukkig is ook dit geen probleem. Wil je het niet al te gek maken? Neem dan niet te veel vlees en kies voor vis. Neem ook niet te veel sauzen, maar eet het vooral naturel op. Dit zou je sowieso moeten doen eigenlijk, de saus moet natuurlijk niet je vlees smaak geven. Als dat wel zo is heb je bij de verkeerde slager je vlees gehaald. Kies daarnaast voor wat sla en rauwkost soorten en je gaat niet met een opgeblazen gevoel naar huis.

De barbecue uitbesteden?

Je ziet dat een barbecue organiseren een hele klus is. Vooral als je bedenkt dat je een bbq organiseren voor 40 personen of zelfs voor 100 personen. Geen zin in of tijd voor? Dan kun je dit ook gewoon uitbesteden bij gespecialiseerde bedrijven, waarvan de BBQkampioen er één van is. Wij hebben de ervaring en de juiste know how in huis en nemen je veel werk uit handen. Vooral op de dag en avond zelf, zo kun jij je helemaal richten op je gasten, want die mensen zijn écht belangrijk voor je. En vooral genieten natuurlijk! Bij de BBQkampioen bent u aan het juiste adres om barbecue vlees of vis te bestellen, maar ook om uw BBQ volledig uit te besteden. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op en bekijk ook eens het blog van BBQ Kampioen voor meer handige bbq tips en smaakvolle recepten.


Bekijk alle pakketten

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat