Gezonde BBQ

Gezonde BBQ

Bij een barbecue denk je aan veel vlees, wit stokbrood met smeersels, sauzen in alle smaken en machtige salades zoals huzarensalade. Dit is allemaal lekker en gezellig, maar is het ook gezond? En hoe zorg je voor een gezonde BBQ, zonder al te veel poespas? Het begint allemaal bij de bereiding, we vertellen je er alles over!

Gezond barbecuen

We beginnen met goed nieuws: vlees barbecueën is qua bereiding gewoon heel gezond. Je grilt je vlees tenslotte zonder dat je boter, vet of olie gebruikt. Wel moet je natuurlijk opletten dat je het vlees of de vis die op je BBQ ligt niet zwart blakert. Deze aangebrande stukken zijn niet goed voor je en kun je dus beter niet opeten. Toch iets te enthousiast gebarbecued? Snij het aangebrande gedeelte er dan af of gooi het vlees weg als het merendeel zwart is. Als je dus goed let op de juiste bereiding dan is barbecueën helemaal oké.

Gezonde opties voor de BBQ 

Hoe je verder gezond omgaat met een barbecue heb je helemaal zelf in de hand.
Kies je bijvoorbeeld vooral voor mager vlees en vis? Of ga je toch voor vlees met een randje vet zoals speklap of karbonade? Een oplossing voor een gezonde barbecue is om na het bakken het randje vet weg te snijden. Zo heb je wel de lekkere smaak, maar niet het ongezonde vet. Je maakt barbecueën ook een stuk gezonder door verse groente en fruit te gebruiken. Wist je dat je bijna alle verse groente op de BBQ kunt bereiden? Smakelijk én gezond dus. Een leuke tip is om spiesen te gebruiken en hier champignons, paprika, courgette, aubergine en uien aan te rijgen. Ook kun je ervoor kiezen om naast de gebruikelijke rundvleessalade, komkommersalade en kartoffelsalade, een verse sla of rauwkostsalade te serveren. Als nagerecht of toetje heb je ook een heleboel mogelijkheden.
Een gezond nagerecht is ook zo gemaakt op de BBQ. Snij bijvoorbeeld een verse ananas in stukken, rijg deze aan een spies en rooster hem even op de barbecue. Of bak een banaan met schil en al. Laat deze van buiten zwart worden (wel even oppassen dat hij niet openbarst), snij hem daarna open en bestrooi hem met basterdsuiker en een scheutje amaretto. 


Dus is barbecueën gezond of niet? Dat bepaal je in grote mate zelf. Met hier en daar een kleine aanpassing en door je ingrediënten slim te kiezen kun je ook op de BBQ een verantwoorde maaltijd maken. En nog lekker ook! Honger gekregen van dit verhaal? Bekijk dan ook eens onze BBQ pakketten of neem een kijkje op het BBQkampioen blog voor meer interessante artikelen.