De geschiedenis van de Barbecue

De geschiedenis van de Barbecue

WAAR KOMT BARBECUE VANDAAN? DE GESCHIEDENIS VAN DE BARBECUE

Barbecueën, in de zomer doen we het massaal en ook in de winter wordt het steeds populairder. Een heerlijk stukje vlees of vis roosteren in gezelschap van vrienden of familie. Het zit ondertussen ook in de Nederlandse cultuur ingebakken, maar daar komt het niet vandaan. Benieuwd waar het dan wel vandaan komt? Dat lees je in dit stukje geschiedenis van de barbecue.

DE HISTORIE VAN DE BARBECUE

Hoewel het woord barbecue hartstikke Engels lijkt, is niets minder waar. Van Dale schrijft het met een C, maar oorspronkelijk wordt het geschreven met een Q. De herkomst van het woord barbecue komt dan ook niet uit Engeland, maar uit Frankrijk. Het land van de Bourgondiërs. Lang, lang geleden, zeg maar in de tijd van Asterix en Obelix, werden Franse zwijnen aan een braadspit geroosterd. In de volksmond werd zo’n braadspit "Erin bij de baard, eruit bij de staart" genoemd. De Franse vertaling luidt als volgt:” Barbe-et-queue” (baard=barbe, en=et, staart=queue). En aangezien de Fransen alle woorden aan elkaar plakken terwijl ze praten krijg je: Bar-B'et-queue.

MAAR WAAR KOMT DE C DAN VANDAAN?

De lekkere techniek van het barbecueën werd door de geschiedenis heen ook bekend in andere landen. Zo namen ook de Engelsen deze manier van braden over. Echter kunnen de Engelsen de U aan het eind van het woord niet uitspreken en zeggen ze Barbkjoe. Zodoende is de C in het woord gekomen en door de rest van de wereld (ook vaak in Frankrijk) overgenomen.

DE SCHRIJFWIJZE IN DE NEDERLANDSE GESCHIEDENIS VAN DE BARBECUE

In Nederland zien we ook vaak misverstanden over de schrijfwijze van het woord. Is het nu BBQ, barbecue of barbecue? Om de misverstanden voor eens en voor altijd uit de geschiedenis van de barbecue te verbannen vind je hieronder de officiële schrijfwijze uit de Dikke van Dale: bar·be·cue (de ~ (m.), ~s) Toestel om vlees in de open lucht te roosteren Gelegenheid waarbij gebarbecued wordt bar·be·cue·ën (onov.ww.) Vlees roosteren op een barbecue bar·be·cue·saus (de ~) Saus voor vlees dat op een barbecue geroosterd is.

EN HOE ZIET DE TOEKOMST VAN DE BARBECUE ERUIT?

De geschiedenis van de barbecue is dus al vele jaren oud. In de loop der jaren is de barbecue cultuur steeds verder ontwikkeld. De populaire manier van het braden van vlees wordt beter en beter. Ik ben benieuwd hoe onze nakomelingen over honderd jaar terug kijken op de historie van de barbecue. Wat voor een lekkers kunnen we dan maken? Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van barbecue? Volg dan ons BBQ kampioen blog