Gezond barbecueën of op dieet tijdens een BBQ?

Gezond barbecueën of op dieet tijdens een BBQ?

BBQ & DIEET? ZO HOU JE HET VERANTWOORD MET EEN GEZONDE BARBECUE

De zomer komt er weer aan en we werken er weer hard aan om beachproof in onze zwembroek of bikini op het strand te verschijnen. Maar dan word je uitgenodigd voor een BBQ bij die ene vriend(in) waar je geen nee tegen kan zeggen. Of je bent stevig aan het afvallen, maar wilt toch genieten van een lekkere barbecue. Wat doe je dan? Met onderstaande tips kun je toch genieten van de barbecue en blijft de hoeveelheid calorieën binnen de perken.

GROENTE EN VIS OP DE BARBECUE

Barbecueën kan een behoorlijk aanslag zijn op het aantal calorieën dat je wilt eten. Meestal is 1 keer voldoende om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën binnen te krijgen. Een oplossing is om te letten op de dingen die je eet, waarbij groente een belangrijke rol vervult. Vooral de overdaad aan (varkens) vlees op de barbecue zorgt tenslotte voor een flinke hoeveelheid calorieën. Vervang dus eens het vlees door groente en laat je verrassen door de smaakvolle mogelijkheden. Zo kun je hele lekkere grote champignons, maïskolven, paprika en courgettes maken. Ben je toch minder van de groente, dan is vis ook een hele goede vervanger van vlees. Zalm en tonijn zijn goede alternatieven. Maar wil je als carnivoor echt je tanden zetten in een lekker stukje vlees? Pak dan kip, kalkoen of een lekkere biefstuk.

VOLKOREN BROOD BIJ DE BARBECUE

Vaak zijn 1 of meerdere soorten brood onderdeel van de barbecue. Wit stokbrood, breekbrood en hamburgerbroodjes etc. zijn tegenwoordig eenvoudig te vervangen door volkoren producten. Hierdoor krijg je een stuk meer vezels binnen, wat weer gezonder is.

GEZONDE DRANKEN

Bij een barbecue hoort natuurlijk ook wat te drinken. Hoewel er vaak naar bier of wijn wordt gegrepen (want dat is ‘gezellig’), hoef jij dat natuurlijk niet te doen! Voor gezond barbecueën kun je beter gaan voor een glas (bruisend) water met eventueel een muntblaadje of een schijfje citroen erin. Ook nog eens heerlijk fris op warme zomerdagen!

SAUZEN VOOR EEN GEZONDE BARBECUE

De standaard kant-en-klare sauzen zijn meestal niet echt calorievriendelijk en dus niet echt geschikt als je gezond wilt barbecueën. Vervang deze daarom eens door zelfgemaakte sauzen zoals salsa of knoflook yoghurtdressing zoals Tzatziki.

GEZONDE SNACKS

Tot slot zijn er natuurlijk nog de snacks en friet die vaak op het menu staan. Helaas passen deze niet binnen het plaatje van een gezonde barbecue. Wel kun je kiezen voor gezonde snacks zoals cherrytomaatjes, snoepaugurken, paprikastukjes, bleekselderij en fruit. Volop keuze om toch van de BBQ te genieten! Tot zover onze tips voor gezond barbecueën. Meer handige tips lezen? Bekijk dan het BBQKampioen blog en neem ook eens een kijkje in ons uitgebreide BBQ assortiment !