bbq en bier

bbq en bier

BBQ & BIER: DEZE (SPECIAAL) BIEREN MAKEN JOUW BBQ FEEST COMPLEET

Bier en barbecue, een betere combinatie is bijna niet mogelijk. Welk speciaalbier drink jij bij de barbecue? Ik geef je een aantal handige tips, waardoor jouw barbecue een nog groter succes wordt. Kijk, ruik, proef, eet en geniet samen met goed gezelschap. Veel plezier!

WELK SPECIAAL BIER PAST BIJ JOUW BBQ?

Op het gebied van speciaal bier lijkt het aanbod tegenwoordig vrijwel oneindig. Nieuwe brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond, waardoor ook het aantal bieren toeneemt. Lekker natuurlijk, maar ook moeilijker om het bier te vinden dat perfect aansluit bij jouw BBQ gerechten. Onderstaand geven wij een aantal handige tips waarmee het barbecue & bier feest pas echt compleet is.

LICHT & FRIS BEGINNEN

De avond beginnen met een zware jongen zoals een quadrupel is onverstandig aangezien deze inslaat als een bom. Beter is om daarom lekker fris te beginnen met een licht biertje dat van tevoren gekoeld is tot een graad of 3 – 5. Denk bijvoorbeeld aan de Chateau Neubourgh van Gulpener, een biertje dat vorig jaar nog uitgeroepen werd tot lekkerste pils van Nederland. Maar ook witbieren zoals La Trappe Witte Trappist (de enige witte trappist ter wereld!), Grimbergen Blanche en de Gulpener Korenwolf zijn heerlijk in het zonnetje. Overigens gaat witbier uitstekend samen met vegetarische gerechten en salades. En ga je voor wat fruitigs? Dan is een Radler of een fruitige kriek een prima optie.

WELK SPECIAAL BIER PAST BIJ VIS?

Visgerechten hebben vaak een uitgesproken smaak. Over het algemeen zijn blond bieren een goede combinatie met dit soort gerechten. Kies bijvoorbeeld La Chouffe, La Trappe Blond of de prijswinnende Tongerlo Blond. Deze versterken niet alleen de smaak van je gerecht, maar zijn ook een smaakbom op zich.

VLEES & SPECIAAL BIER COMBINEREN

De meeste BBQ liefhebbers gaan vooral voor de vleesgerechten. Een flinke steak, spareribs waarvan het vlees van de botten valt of gewoon saté of een hamburger; het zijn vaste gasten op de barbecue. Maar welk bier past hier het beste bij? Dit hangt af van de mate van kruidigheid en sausjes. Is het vlees matig gekruid en niet al te pittig? Dan levert een dubbel een heerlijke smaaksensatie. Aanraders zijn hier de Natte van Brouwerij ’t IJ, de Achel Bruin en de Hertog Jan Dubbel. Heb je een kruidig vleesgerecht en/ of een pittige saus? Dan sluit een pittiger bier met meer hop mooi aan. Een frisse IPA zoals de Jopen Mooie Nel, de Extase van brouwerij De Dochter van de Korenaar of de Boulevard Single Wide IPA is hier een uitstekende keuze. Fris en lekker smaakvol.

BIER KIEZEN VOOR BIJ HET DESSERT

Nog niet genoeg bier op tijdens de BBQ? Dan zijn er gelukkig ook allerlei biertjes die prima bij het dessert passen. Zit je al behoorlijk vol? Kies dan voor een fris biertje en geen zwaar bier. Verder is het bier afhankelijk van het soort dessert: • Zoete nagerechten: fruitbier en kriek • Chocolade: kersenbier en stout bieren • IJs met vruchten: fruitbier of een witbiertje zoals de IJwit van Brouwerij ’t IJ

HET LICHT UIT MET EEN QUADRUPEL NA DE BBQ

Niet verslagen door de after dinner dip en nog puf voor meer bier? Dan kun je de avond afsluiten met een smaakvol slaapmutsje. Door alle smaken die je smaakpapillen al te verwerken hebben gekregen is het tijd voor een bier met een volle smaak zoals een quadrupel. Hertog Jan Grand Prestige, La Trappe Quadrupel, de Jopen Ongelovige Thomas of de beroemde Westvleteren VII. Zware jongens die je bij elke slok een stapje dichter naar bed dragen. Maar o zo lekker! Tip: de Sint Bernardus Abt 12 is vrijwel identiek aan de Westvleteren VII en verkrijgbaar in de meeste Nederlandse supermarkten. Tot zover onze tips voor het combineren van BBQ en bier. En onthoud: geniet met mate. Klaar voor meer tips of honger gekregen van al dat gepraat over eten? Kijk dan ook op het BBQ Kampioen blog of bekijk onze overheerlijke BBQ pakketten!