tips-voor-veilig-barbecueen

tips-voor-veilig-barbecueen

TIPS VOOR VEILIG BARBECUEËN

Op de dag van de Brandweer is het meer dan gepast om ook een artikel te schrijven over de veiligheid rondom een barbecue. Jaarlijks belanden helaas een hoop Nederlanders op de EHBO door brandwonden door het onveilig barbecueën. Maar er zijn meerdere soorten van veiligheid te herkennen. Want hoe ga je veilig met de BBQ om, hoe zit het met de veiligheid van het voedsel en vooral hoe gedraag ik me in de buurt van een brandende BBQ? Die drie onderwerpen ga ik nu behandelen.

HOE GA IK VEILIG MET DE BBQ OM?

Hoe leuk barbecueën ook is, er zijn ook een aantal risico’s aan verbonden waar je rekening mee moet houden. Zeker met het oog op brandwonden geldt dat voorkomen toch echt beter is dan genezen. Veilig barbecueën dus! Onderstaand een aantal handige tips voor veiligheid rondom de bbq. Plaats de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond. Kies een plek uit de wind of houdt rekening met de windrichting. Zo zitten uw gasten niet in de rook en hebben zij geen last van overwaaiende vonken; Gebruikt u een houtskoolbarbecue? Steek deze dan tijdig aan, zodat deze minimaal 30-45 minuten kan voorbranden om de juiste temperatuur te bereiken; Spuit NOOIT aanmaakvloeistof op gloeiende kolen; Plaats een gasfles van een gasbarbecue nooit onder de barbecue, maar zet deze er altijd naast! Gebruikt u een gasbarbecue? Dan heeft u aan een voorverwarmtijd van 5 minuten voldoende; Begin pas met bakken wanneer de vlammen helemaal verdwenen zijn en de kolen en/of briketten gloeien; Keer het vlees of de vis om als het niet meer aan het rooster plakt. Vlees dat aan het rooster of aan de bakplaat kleeft niet lostrekken, het vlees laat vanzelf los; Controleer bij het uitzetten van een gasbarbecue nogmaals of u de fles goed heeft afgekoppeld en deze gesloten is; Houd een emmer water of zand bij de hand om het vuur te doven.

HOE GA IK VEILIG MET VOEDSEL OM?

Naast het risico op brandwonden ligt ook het gevaar op voedselvergiftiging op de loer als je niet goed met het voedsel om gaat. Daarom ook enkele tips voor veilig barbecueën qua voedsel: Sla het vlees direct na thuiskomst in de koeling of diepvriezer op; Wanneer het vlees dezelfde of de volgende dag wordt genuttigd kan het in de koeling worden bewaard; Ingevroren vlees haalt u de avond tevoren uit de diepvries en laat het in de koelkast ontdooien; Houd het vlees zo lang mogelijk in de koelkast. Zo voorkomt u dat vlees dat uiteindelijk niet opgaat, onnodig lang in de buitenlucht ligt; Leg het vlees niet of zo min mogelijk in de zon; Het is niet nodig om al het vlees op de hoogste stand te grillen, dat is zonde van het product. Voorgegaarde producten zoals hamburgers, kipfielt, barbecueworst, vegetarische artikelen blijven lekkerder en mooier als de BBQ niet meer zo heet is. Biefstuk, kalfsvlees, rundersteaks moet u echter op de hoogste stand dichtschroeien. Vis zou ik altijd op een aluminium grilltray garen. Zo blijven er geen (smaak)resten achter op de BBQ; Kip- en varkensvlees dient altijd helemaal gaar gegeten te worden. Gebruik een tang en géén vork om het vlees te keren, zo gaan er geen vleessappen verloren.

HOE GEDRAAG IK ME BIJ DE BBQ?

Tot slot nog enkele tips over het doen en laten rondom de barbecue: Pas op met brandbare of loshangende kleding; Houd spelende kinderen en huisdieren uit de buurt; Blaas niet rechtstreeks in het vuur, maar gebruik een blaasbalg of waaier; Dek een nog brandende of smeulende barbecue na gebruik af met zand. Bij een gasbarbecue hoeft u alleen maar de gaskraan op de gasfles dicht te draaien; Ga nooit met een brandende barbecue lopen.

WAT DOE JE BIJ BRANDWONDEN DOOR HET BARBECUEËN?

En gaat het toch ondanks alle goede voorzorgen toch mis? Onderneem dan de volgende stappen: Bij verbranding van de huid tenminste 10-20 minuten koelen met zacht stromend, lauw leidingwater; Heeft er een kledingstuk in brand gestaan? Trek deze niet uit, maar koel deze mee; Raadpleeg altijd een arts. Tot zover onze tips voor veilig barbecueën. Neem ze dus in acht en geniet van al het moois (en lekkers) dat een barbecue te bieden heeft! En wil je eigenlijk helemaal niet zelf achter de BBQ staan? Huur dan een BBQ braadmeester in van BBQ Kampioen. Succes (en veiligheid) gegarandeerd! Meer handige tips lezen over barbecueën en de lekkerste gerechten? Bekijk dan het BBQ Kampioen blog!