barbecueen voedselvergiftiging voorkomen html

barbecueen voedselvergiftiging voorkomen html

BARBECUEËN? ZO KUN JE EEN VOEDSELVERGIFTIGING VOORKOMEN

Al gaan we nog zo zorgvuldig met ons vlees om, toch wordt zo’n 10% van de gebruikers van een BBQ weleens ziek. Denk aan misselijkheid of zelf diarree na de BBQ. Dat is écht te veel. In dit blog geef ik je enkele tips om voedselvergiftiging te voorkomen. Doe er je voordeel mee.

EEN VOEDSELVERGIFTIGING VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN; DE AANKOPEN

  1. Koop de versproducten alleen bij betrouwbare food leveranciers en doe dit zo laat mogelijk. Ga dus eerst naar de bakker en daarna pas naar de slager. Wil je het helemaal verantwoord doen? Neem dan een koeltas mee om alle producten in te vervoeren. Vrijwel elke supermarkt verkoopt wel een koeltas. Of bestel je vlees bij een online slager, dan kot het mooi gekoeld bij je aan.
  2. Ga je vlees halen, doe dit dan zo snel mogelijk. Ga dus niet even staan beppen met een kennis die je tegenkomt in de supermarkt, maar houd het kort. Zo blijft de koelketen goed in stand en heb je het vlees weer lekker snel koud liggen. Check voordat je naar de supermarkt ook de temperatuur van je eigen koelkast. Het komt regelmatig voor dat je wel verse producten hebt gekocht, maar de koelkast niet koel genoeg staat of niet werkt. Minder dan 4 graden is perfect. En leg het vlees onderin de koelkast, daar is het het koelst.
  3. HOUD OOK BIJ DE VOORBEREIDINGEN JE HOOFD KOEL 

  4. Maak je handen goed schoon voordat je aan de slag gaat. Het liefst werk ik met handschoenen, die kun je namelijk snel wisselen als je van vlees overgaat op het bereiden van vis. En zorg ook dat de materialen zoals messen, planken en dergelijke schoon zijn voordat je begint. Gebruik liever geen handdoeken of vaatdoekjes, dat zijn bacteriën bronnen bij uitstek. Maak liever gebruik van keukenpapier.
  5. Heb je nog vlees in de diepvries? Laat dit dan nooit op de aanrecht ontdooien, maar doe dit in de koelkast. Zet er wel even een bakje onder voor het ‘dripvocht’. Houd vervolgens het rauwe vlees, gevogelte en vis zo kort mogelijk buiten de koelkast voor het bewerken.
  6. . Zorg ervoor dat het vlees en de groenten afgedekt staan. Was de groenten van te voren en laat dit vervolgens goed uitlekken. Ook kun je ervoor kiezen om verschillende stukken vlees alvast voor te garen. Denk bijvoorbeeld aan kippenpoten en drumsticks. Kip kan namelijk salmonella bij zich dragen. Geen probleem als je het maar goed gaart. Doe dit dus van te voren, of kook het even. Dat is wel zo veilig.
  7. Voorkom bij de voorbereiding dat je vlees, vis en gevogelte door elkaar op dezelfde plank gaat bereiden. Zo krijg je heel snel kruisbesmetting en dat moeten we zien te voorkomen. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je het beste met verschillende snijplanken in verschillende kleuren werken. Zou houd je de planken goed uit elkaar.
  8. EN NU GAS GEVEN, WE GAAN GRILLEN!

  9. Niet alleen tijdens de voorbereiding, maar ook tijdens het barbecueën moeten we kruisbesmetting zien te voorkomen. Gebruik een schone BBQ en schoon gereedschap. Leg het vlees met een tang op het rooster, maar draai het tijdens het grillen om met een andere tang. Bij voorkeur werk je tijdens het barbecueën ook met handschoenen aan, zo voorkom je dat je met je handen aan het rauwe vlees of vis zit. En gebruik je de tang even niet? Stop de puntjes dan in het rooster. De temperatuur zorgt ervoor dat alle bacteriën die erop zitten worden gedood.
  10. Probeer het vlees zo koel mogelijk te houden. Stal het vlees daarom ook niet gelijk in een keer op tafel uit.
  11. Let ondertussen ook op je gasten. Voorkom dat ze salades en stokbroodjes eten van het bord waar eerder rauw vlees op heeft gelegen. Hier kun je namelijk heel ziek van worden.
  12. MAAR WE ZIJN NOG NIET KLAAR, VOORKOM DIARREE NA DE BBQ

  13. Zijn we bijna klaar met eten, kijk dan wat er nog over is. Al het rauwe vlees dat niet in de koelkast ligt kun je het beste gelijk garen. Laat het afkoelen en neem het de volgende dag lekker mee naar je werk.
  14. Heb je nog wat voorraad in de koelkast staan? Laat dit dan lekker liggen voor de volgende dag. Je kunt het nog prima gebruiken om nog een keer te barbecueën.
  15. Het vlees dat al ontdooid is, kun je niet opnieuw invriezen. Bak het direct aan of bewaar het in de koelkast voor morgen. Diarree na de BBQ is geen pretje. En een Voedselvergiftiging oplopen al helemaal niet. Maar als jij je kop erbij houdt en je bovenstaande tips ter harte neemt, dan zal je dit niet overkomen. Ben je op zoek naar meer handige tips voor tijdens het barbecueën? Houd dan ons BBQ Kampioen blog in de gaten voor meer inspiratie.