• Vandaag besteld, overmorgen in huis

Mijn winkelwagen (0)

€ 0,00

Beoordeling door klanten: 8,7/10 ­ 1790 beoordelingen

  • Wij zijn slagers van huis uit
  • Gegarandeerd verse producten
  • Binnen 24 uur vrijblijvend offerte
  • Alles vuil retour
  • Gratis bezorgd!!

Ben jij al bekend met de Dutch oven?

Heb jij al weleens van een Dutch oven gehoord? Een Dutch oven is een dikwandige gietijzeren kookpot met een zware, goed sluitende deksel en staat vaak op 3 pootjes. Tijdens het barbecueën kun je in deze pan heerlijke gerechten maken. Wil je meer weten over de Dutch oven? Ga er dan maar eens voor zitten, want in dit artikel vertel ik je er alles over.

Wat is een Dutch oven?

Een Dutch oven is een dikke gietijzeren kookpot met een goed sluitende deksel. Deze grote en stoere pan zet je simpelweg op de smeulende kolen of briketten en zo creëer je min of meer een oven. Vervolgens maak je er heerlijke Dutch oven recepten in klaar.

Typische Dutch oven recepten                                     

Een uitstekend Dutch oven recepten is een stoofpot. Maar je kunt er ook brood, pizza en taart in bakken. Je zet de Dutch oven zo in de kolen of vuur. Doordat er 3 pootjes onderzitten zal je vuur niet verstikken. Een Dutch oven is een echte alleskunner en is geschikt om te koken, braden, stoven, bakken en zelfs roken. De inhoud kan variëren van 2 tot wel 20 liter.

Waar komt een Dutch oven vandaan?

Er bestaan verschillende verhalen over hoe de naam 'Dutch oven' is ontstaan. Een theorie zegt dat de Nederlanders in de 18e eeuw hun tijd al ver vooruit waren wat betreft het fabricageproces van gietijzeren potten. Met name het gebruik van zandvormen was gezien de gladde oppervlakteafwerking zeer vooruitstrevend. Dat leidde er toe dat de Engelsman Abraham Darby deze potten in Engeland in productie nam. Als historisch eerbetoon aan de herkomst van deze pot werd de naam 'Dutch oven' hieraan gegeven.

Of is het eigenlijk een Deutsch oven?

Een tweede verhaal vertelt dat de potten door Duitse en Nederlandse kolonisten werden meegenomen naar de Verenigde Staten. Vanuit Pennsylvania verspreidden de pannen zich als hun triomftocht door 'Gods country'. Er wordt aangenomen dat de naam stamt uit 'Pennsylvania Dutch', dat eigenlijk naamsverwarring betekent. Bij Dutch denk je namelijk aan Nederlands, maar dit kan ook een afgeleide van 'Duits' zijn. De plaatselijke kolonisten kwamen namelijk vooral uit de Duitse streek Palts. Historisch gezien zou je dan de Dutch oven moeten corrigeren in Deutsch oven. De Dutch oven is niet alleen bekend in de Verenigde Staten. Een soortgelijke vorm pot wordt ook in Australië en Zuid-Afrika gebruikt, maar wordt de pan Potjie genoemd. In Nederland gebruiken wij deze pan onder de naam ‘braadpan'.

Wat het ware verhaal nu ook is, het is een feit dat deze gietijzeren pot in de bagage van vele kolonisten zat. Het was een trouwe metgezel tijdens lange cowboytochten en het voorzag ook vele soldaten van een warme maaltijd.

Zo bereid je een Dutch oven voor

Een nieuwe Dutch oven moet eerst ingebrand worden om een goed bakresultaat te geven. De pan wordt in de fabriek voorzien van een beschermlaag tegen roest. Deze moet je er wel eerst afhalen. Gebruik een neutraal afwasmiddel en droog de pan goed uit. Daarna zet je hem op zijn kop in de oven op een stuk aluminium folie. Zet de oven op 150 graden en draai de pan na een half uur om. Na een kwartier veeg je het goed schoon met keukenpapier en smeer de pan vervolgens van binnen en buiten met een stukje gerookt vet spek in. Afwrijven met keukenpapier en nogmaals invetten. Zet de pan daarna een uur in de oven op 150 graden en laat het tot slot afkoelen. Nu is jouw Dutch oven klaar voor gebruik!

Benieuwd naar meer handige en slimme tips voor op de barbecue? Houd dan ons BBQ Kampioen blog in de gaten. En heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

« Terug
© Developed by CommerceLab