• Vandaag besteld, overmorgen in huis

Bekijk ook:

  • Buffet Kampioen
  • Gourmet Kampioen
  • Partyservice Versluis

Mijn winkelwagen (0)

€ 0,00

Beoordeling door klanten: 8,7/10 ­ 1790 beoordelingen

  • Wij zijn slagers van huis uit
  • Gegarandeerd verse producten
  • Binnen 24 uur vrijblijvend offerte
  • Alles vuil retour
  • Gratis bezorgd!!

Barbecueën op een plankje

Hou je van low en slow cooking dan is het gebruik van een ceder houten plankje op je BBQ zeker iets voor jou. Bakken op hout geeft namelijk een heerlijke rooksmaak af aan je product. Kies wel voor cederhout, dit zorgt voor de beste smaakbeleving. Zelf gebruik ik graag een rookplankje bij het bereiden van zalm. Het liefst een wilde zalm, die heeft namelijk een sterkere smaak dan de gewone kweekzalm. Zalm en een houten rookplankje: de perfecte combinatie!

Je ceder houten plankje voorbereiden

Voordat je de plank kan gebruiken moet deze goed nat zijn. Dompel het plankje daarom minimaal een half uur onder water. In plaats van water mag het ook bier of appelsap zijn, die smaak zal namelijk in je eindproduct terug te vinden zijn. Hierna leg je het plankje op de BBQ en kan je beginnen met het bereiden van een heerlijk stukje vis.

Bereiding op een rookplankje

Er zijn verschillende manieren om met de plank te werken. Wil je een lekker korstje creëren aan je product leg de zalm dan eerst even op het rooster en laat het daarna verder garen op de plank. Zorg dat de BBQ goed heet is. Doordat het natte plankje in aanraking komt met de hitte zal deze een heerlijke rook afgeven. Dit ga je zeker proeven in de zalm. Let wel, bak je op hoog vuur dan verschroeit het plankje en is het maar eenmalig te gebruiken.

Een andere bereidingstechniek is het plankje eerst ongeveer 10 minuten warm te laten worden op de BBQ. Draai het plankje om en leg daarop de zalmfilet. Laat de filet zo’n 10 minuten garen op middelhoog vuur met de klep dicht. Op deze manier neemt de zalm een lichte garing aan. Zet de temperatuur vervolgens wat lager en laat de zalm nog 5 minuten doorgaren totdat het de perfecte garing krijgt.

Creatief experimenteren met een ceder plank

Met het rookplankje kan je heerlijk creatief experimenteren. Vrijwel elk product leent zich om te bereiden op een plankje. Alleen de producten die je op heet of hoog vuur bereidt, zoals steak en saté, zijn niet geschikt. Ook bestaan er veel verschillende houtsoorten waarmee je geweldig kunt experimenteren. Kijk wel goed naar de smaak die bepaalde houtsoorten afgeven, want niet alles is een goede combinatie.

Heb je een smakelijk stukje vis gebakken en je plankje heeft geen grote brandgaten, dan was je hem gewoon af met heet water. Gebruik nooit afwasmiddel want dat gaat in je plankje zitten. Als je hem de volgende keer weer gebruikt dompel je hem weer onder water, bier, wijn of appelsap. Misschien heb je zelf nog een leuke tip? Ehhh, mij lijkt whisky ook wel erg lekker…

Honger gekregen naar nog meer barbecue inspiratie? Bekijk dan het BBQKampioen blog voor meer tips en neem eens een kijkje in ons BBQ assortiment!

« Terug
© Developed by CommerceLab